Een hondse vergelijking

Ik doe het vaker. Honden vergelijken met mensen. Ik kan ze vergelijken met kinderen en met volwassenen. Nu zijn er mensen onder ons, die dit direct begrijpen. Maar er zijn ook mensen die het vergelijken van honden en mensen niet kunnen rijmen en aangeven dat het toch echt niet het zelfde is. Dat klopt. Honden en mensen zijn niet het zelfde. Maar jeetje wat lijken we toch veel op elkaar.

Ik geef training aan mensen. Samen met hun hond. Deze mensen zijn verschillend, maar zo ook de honden die ze bij zich hebben. Iedere combi, ieder mens en ook iedere hond neemt daarin zijn eigen gevoelens, emoties, ervaring en waarde en normen in mee. Dit maakt dat ze dus ook ieder hun eigen voorkeuren hebben. En dit vraagt aan mij dat ik ze ieder op een eigen manier kan benaderen. Wat ik daarin belangrijk vindt, is dat deze benadering gebaseerd is op vertrouwen en voorspelbaarheid. Binnen die 2 kaders, kan er heel wat verschillen in hoe ik de één of de ander benader.

Maar goed, die vergelijking tussen hond en mens. Daar ging het om. Al is bovenstaand stuk al een aardige vergelijking.

Laat ik nu eens een omschrijving maken. Een omschrijving waarvan je niet weet of ik het over een hond of over een mens heb.

“Hij is snel afgeleid. Het lijkt erop of de informatie die ik geef soms niet binnenkomt en ik dubbel moet checken of hij gehoord heeft wat ik aan hem heb uitgelegd. Hij kan me dan aankijken en zijn lichaamstaal verraad hem. Hij begrijpt er helemaal niets van en is niet in staat om mijn aanwijzingen te verwerken. Het lijkt soms wel of hij het helemaal niet leuk vindt om hier te zijn.. ”

“Ze is echt super ijverig, alleen slaat ze soms een beetje door en heeft ze iemand nodig die haar remt in haar gedrag. Ze is super enthousiast en doet alles met overgave. Het is soms alleen zo moeilijk om haar hierin goed te begeleiden en te sturen. Soms moet ik haar ook echt verplichten tot rust.”

Weet jij waar ik het nu over heb? Zou jij denken dat ik nu iemand beschrijf die les van mij krijgt? Dat het over een mens gaat? Bovenstaande  stukjes gaan dus over een hond. Als ik dit niet zou weten, zou ik gewoon denken dat ik hier een persoon beschreven heb.

Zo heb ik er nog wel meer. En dit heeft me aan het denken gezet. Want als ik in staat ben om deze honden als individuen te zien en ook op die manier te benaderen, kan ik dat dan ook met de mensen in mijn leven? Met mijn collega’s, cliënten, vrienden, etc. En aan jou de vraag, kan jij dat dan ook? Kun jij de honden waarmee jij werkt, zien als individu en daarmee ook de mens achter de hond? Kun jij misschien wel de koppeling maken tussen hond en mens? Ik ben benieuwd! Hoor graag een reactie van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *