Het zijn maar woorden…

Soms zeggen mensen iets tegen je, wat je heel lang, misschien wel de rest van je leven, bij je blijft. In mijn geval blijven, helaas, vooral de negatieve woorden hangen. Woorden die je raken. Woorden, zinnen, uitspraken die je kunt voelen. Ze komen zo hard binnen, dat je er blij, boos, verdrietig of misschien zelfs wel misselijk van wordt.

In juni 2011 zijn de woorden ‘ Ik heb ook zo’n tante’ door mijn toenmalige achterbuurvrouw uitgesproken. Woorden die ik me tot op de dag van vandaag kan herinneren. Daarentegen zou ik niet meer weten hoe de beste vrouw eruit ziet.

De bewuste woorden werden vlak na de gedwongen opname van mijn moeder uitgesproken. Mijn moeder was al een tijdje een ‘verward persoon’ en heeft overlast bezorgd in de wijk waar we woonde. Ik weet er het fijne niet van, ik ben toen van huis weg gelopen omdat ik het thuis niet meer vol hield.

Op een donderdagavond ben ik naar huis gegaan, omdat ik weer thuis zou gaan wonen. Thuis aangekomen geen moeder, wel een huis vol met spullen, de honden hadden het huis vervuild en haar persoonlijke spullen lagen er nog. Niet wetende dat zij deze avond gearresteerd was en in de cel was beland.

De vrijdagochtend was er niets in huis veranderd. Ik raakte in paniek. Ik ben familie gaan bellen, vrienden en kennissen. Niemand wist iets. Er kwam een telefoontje, RIAGG crisisdienst, met het verhaal dat mijn moeder inmiddels gedwongen op een gesloten afdeling was opgenomen.

17 jaar oud. Kwetsbaar en alleen. Je wilt graag je verhaal kwijt, gehoord worden en vooral begrip krijgen.

Je verteld het verhaal. De buurt kijkt je anders aan. Jij bent de dochter van die verwarde vrouw. Die vrouw die de ruiten van het winkelcentrum heeft ingegooid.

‘Ik heb ook zo’n tante’. Ik vergeet de woorden nooit meer. Ze deden pijn. Zo’n pijn dat ik er misselijk van werd.

17 jaar later, doen de woorden nog steeds pijn. Maar inmiddels weet ik beter. En laat ik de wonden die,die woorden achterlaten, helen door de mooie herinneringen aan mijn moeder.. En de herinnering dat mijn nichtje ook zo’n, liefhebbende, grappige, gekke tante had..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *